Ammeku

Vi driver med ammeku av rasen Charolais samt noen krysningsdyr.

Charolais er en tung rase av kjøttfe, som stammer fra Frankrike. De er opprinnelig brukt som trekkdyr og er derfor ekstra kjøttsatte.

Eventyret startet som en 30-årsgave til Bondinen. Hun pakket opp to kubjeller, en fra mannen sin og en fra foreldrene sine. Det skulle egentlig bare være en hobby for å åpne de gjengrodde gamle beitene, men hobbyen utviklet seg fort til å bli noe mer.

Vi har nå to kalvinger i året, en på våren og en på høsten. Vi har et mål om å ha maks 30 kalvinger på våren og maks 30 kalvinger på høsten.

Vi kjører en kombinasjon av fremforing, salg av foringsdyr og salg av livdyr. Vi beholder dyra vi kan kåre og stambokføre for salg som livdyr selv, beholder alle kvigene selv og selger cirka halvparten av oksekalvene som foringsdyr. Resten fores frem til slakt hos oss. Kua får kun gras. Kalver eldre enn tre måneder og dyr under sterk vekst, får i tillegg kraftfôret Alka Ultra fra Strand Unikorn. Vi har valgt dette kraftfôret fordi det er basert på 96% norske råvarer.

Kjøtt fra våre dyr er med andre ord soyafritt!

Fjøset er bygget ut fra et eksisterende bygg bestående av ei korntørke og en traktorgarasje. Vi har bygd ut etappevis for å slippe å lånefinansiere, og dette har fungert fint for oss. Vi har nå et velfungerende fjøs hvor det er lett å stelle, flytte dyr og å holde oversikt.

Fjøset består av to avdelinger til de voksne kuene og drektige kviger. Disse er delt i ei høstpulje og ei vårpulje. Vi har en fødeavdeling med 4 fødebinger. Det er flere kalvegjemmer i fjøset, da dette er viktig for kalvens trivsel og tilvekst. På baksiden av fjøset er det etablert en ungdyravdeling, med hvor det er plass til 3-5 dyr pr binge, avhengig av størrelse og kjønn.

Både vår- og høstpulja har mulighet til å gå ut og inn som de vil året rundt, da vi har to store innhegninger til hver pulje.

Vi koser oss når vi steller kua og ungdyra. Vi trives når de trives, og vi ser hele tiden etter nye løsninger for ytterligere å øke trivselsfaktoren.

Gårdslivet og det å drive med ku gir nye utfordringer hver dag. Men hver en våkenatt i påvente av at kviga skal kalve eller hver en grublende time etter løsninger på nyoppståtte problem er verdt det!